Onze Spaanse zwerfhond

April 29, 2016

Zoals jullie hebben kunnen lezen (bij 'OVER MIJ') hebben wij momenteel 1 topper van een hond genaamd Juno. Vaak hebben wij nagedacht over het al dan niet uitbreiden met een tweede honden exemplaar. Tijdens het brainstormen kwamer er dan veel vragen bij me op, voornamelijk 'wat nou als....' vragen. Misschien ben ik een doem denker, maar we hebben het met Juno nu gewoon goed voor elkaar. We kennen hem door en door; zijn sterke punten, zijn zwakke punten, waar je hem een plezier mee doet en wat je beter niet in je hoofd kan halen. En dan 'die nieuwe' hond. Wat als die niet alleen thuis kan zijn? Wat als hij super waaks is en Juno 'aansteekt'? Wat als hij ontembare energie heeft (geen match met Juno)? Al dat soort vragen dus. 


Uiteraard weet ik als gedragstherapeut dat met de juiste begeleiding veel van deze potentiele 'uitdagingen' voorkomen kunnen worden. Maar ik realiseer me ook dat je je op sommige punten moet schikken naar het karakter van je hond. Het is nu eenmaal geven en nemen. En dan komt toch dat stukje egoisme naar voren: wil ik wel bepaalde consessies maken als het nodig blijkt te zijn? Tja, in alle eerlijkheid - die hypotetische vraag is erg moeilijk te beantwoorden. Er is helaas geen kristallen bol die je verteld hoe een bepaalde hond zich zal ontplooien in jouw specifieke huishouden. Daardoor is de vraag wat je eventueel zal moeten opofferen niet te beantwoorden.

Uiteraard kan je er wel een soort kans berekening op loslaten. Als je een pup aanschaft zal je raskeuze een belangrijk vraagstuk zijn om te beantwoorden. Dit kan een indicatie geven welke eigenschappen de hond waarschijnlijk bij zich draagt en tot uiting zouden kunnen komen. Neem de Rhodesian Ridgeback (Pronkrug). Een hond die oorspronkelijk gefokt is om op leeuwen te jagen en later veel gebruikt werd om huis en haard te beschermen tegen vreemden. Dan is de kans dus zeker aanwezig dat je een hond aanschaft met een goed ontwikkeld jacht instinct en je kan er vrij zeker van zijn dat bezoek wordt aangekondigd. Maar, dat hoeft niet! Er zijn ook RR die weinig geven om jagen en die elk bezoek van harte welkom heten. 

Bij een herplaatser kan je al een betere inschatting krijgen van hoe de hond zich zal gaan gedragen. Maar ook dit is sterk afhankelijk van de situatie waarin je de herplaatser ziet. Reken maar dat hij zich in het asiel anders zal gedragen dan in een gastgezin. En dan zal je vertrouwen moeten hebben in wat de huidige eigenaren / opvang je over de hond vertelt ook de 'waarheid' is. In ieder geval de waarheid zoals zij die zien. 

Om een lang verhaal kort te maken: mijn conclusie is dat je wel degelijk bepaalde voorspellingen kan proberen te maken, maar dat alleen de praktijk uit gaat wijzen hoe een tweede hond matched in je gezin. Dat je het cirkeltje wel rond kan blijven gaan maar je soms ook gewoon je hart moet volgen..... En laat dat nou precies zijn wat wij nu hebben gedaan!!!

We zijn verliefd geworden op een Spaanse zwerfhond genaamd Ney, waar we bar weinig van weten. Details die we hebben gehad kunnen kort samen gevat worden als zijnde: gevonden op straat, bij de stichting ACE afgezet door een 75 jarige oude dame, +- 7 jaar oud, Mastin Mix met een 'echt tof karakter' (quote van ACE). Uiteraard hebben we ons even goed ingelezen op de Mastin Espagnol (deel van de mix) en hebben we twee filmpjes van de stichting waar hij op te zien is tot in den treure bekeken. 

Ney komt Zaterdag 7 Mei naar Nederland, waar wij hem zullen ophalen van Schiphol. Momenteel zijn wij druk bezig met de voorbereidingen. We hebben een traphekje geplaatst tussen onze voor en achterkamer zodat we makkelijker de honden van Mees (onze baby van 10 maanden) kunnen scheiden. We hebben natuurlijk geen idee hoe (niet?) gecharmeerd onze Spaanse zwerver is van kleine kruipende kindertjes. Bovendien zou een Mastig Espagnol een waaks ras zijn dus mocht hij zich bedenken dat hij wel kan gaan blaffen naar elke toerist die voor ons huis langsloopt (we wonen vlakbij de Zaanse Schans) dan kunnen we de honden verder weg houden van het raam. We zijn nog wild aan het nadenken over hoe we in godsnaam twee grote zware honden EN een kinderwagen tegelijk meenemen op de dagelijkse wandelingen maar ook daar bedenken we vast nog wat op. Zoals ik al zei: het was een keuze waarbij het hart gewonnen heeft van het hoofd. We gaan er helemaal voor!!!

 

 

 

 

 

Tags:

Please reload

Recente posts

November 1, 2019

September 24, 2019

September 22, 2019

September 13, 2019

August 24, 2019

May 2, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Volg mij
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Dog Behaviour Consultant

Motueka, New Zealand

0225732232

email: info@knowyourdog.co.nz

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon