Help, mijn hond trekt!

February 22, 2017

Het is een veel voorkomende ergernis bij honden baasjes – het trekken van hun hond.

En dan bedoel ik niet het trekken aan de lijn omdat er in de verte een prikkel is waar de hond moeite mee heeft, maar het  zo goed als 'chronisch' strak staan van de lijn. In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende oorzaken van trek gedrag en wat je eraan kan doen. Want wees niet gevreesd, dat kan!

 

Waarom trekt mijn hond?:

 1. Omdat je hond nieuwsgierig is.

  Je herkent dit trek gedrag vaak aan het feit de hond van links naar rechts en van voren naar achteren gaat. Jij denkt als baas eens even een heerlijke fikse wandeling te gaan maken maar al gauw sta je vast, in de knoop, omdat je hond het gepresteerd heeft om de lijn 3 rondjes om je benen te spannen. Je ziet dit vaak bij jonge honden (tot +- 3 jaar).

 2. Omdat hij daar komt waar hij heen wil.

  Dit punt lijkt gerelateerd aan het bovenstaande maar in dit geval is het niet de onbezonnen nieuwsgierigheid die jouw hond motiveert, maar heeft hij dit gedrag zichzelf aangeleert. Hij heeft succes gehad met zijn trek gedrag omdat hij dan kwam waar hij heen wilde. Dit herken je vaak doordat het trekken ineens heel intens kan worden – de hond moet en zal naar de plek van interesse komen (voedsel, hond, geur etc.)

 3. Teveel spanning.
  Dit zie ik heel vaak in de praktijk. Een hond kan wellicht prima een rondje door de wijk lopen zonder te trekken, maar het moment dat hij in het bos uit de auto springt ben je hem 'kwijt'. Hij is onrustig en gaat alle kanten op zonder echt geintresseerd te zijn in zijn omgeving. Er is geen concentratie en je kan moeilijk contact met hem krijgen.

 4. Gewenning hangen in de lijn.

  Deze laatste onderliggende reden om te trekken aan de riem is gerelateerd aan punt 3. Sommige honden voelen zich meer op hun gemak als er spanning op hun tuig of halsband staat. Dit klinkt misschien gek maar denk maar eens aan oplossingen als 'thunder shirts' – de honden halen comfort uit het feit dat ze druk op hun lijf voelen. Deze honden trekken vaak 'schuin' aan hun lijn, alsof ze hard hun best doen om zover mogelijk weg te komen van hun baas.

 

Nu we hebben gekeken naar de meest voorkomende redenen waarom een hond trekt kan je hopelijk een inschatting maken binnen welke categorie jouw hond past (dit kunnen er meerdere zijn!). Hieronder lees je wat je eraan kan doen zodat je weer ontspannen op pad kan.

 

1. Nieuwsgierigheid

Voor de jonge hond wil ik je allereerst meegeven: denk eens kritisch na over je eigen verwachtingspatroon. Je hebt een jonge hond die de wereld wilt leren kennen (niet anders dan een peuter bij mensen) en in zijn enthousiasme niet helemaal rekening houd met jou als baas. Dit is volledig natuurlijk gedrag, en hier mag je juist ontzettend blij mee zijn! Vraag hem dus ook niet om 'naast' te lopen aan een korte lijn. Net als dat je ook niet van een peuter vraagt om constant je hand vast te houden en netjes naast je te lopen. Geef ze juist die oh zo belangrijke ruimte om te snuffelen, te plassen, iets in hun bek te nemen (wanneer veilig), op iets te kauwen etc. etc. Schaf een goed tuig aan (met bevestiging op de rug) en een lange lijn (3 meter of langer) en volg je hond op zijn ontdekkingstocht. 9 van de 10 keer is een lange lijn en tuig voldoende om het trekken voor te zijn. Hij heeft immers meer ruimte om dan eens een paar passen naar voren te rennen en dan weer 15 seconden stil te staan om een tak te besnuffelen.

Realiseer je dat het doel van een wandeling voor een jonge hond is om de omgeving te verkennen, en niet om gewoonweg 'een rondje te lopen'. Daar is voor een hond weinig aan. Op het moment dat jij je hond de ruimte geeft om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen bouw je bovendien een hele goede relatie met hem op. Een hond die op een positieve manier vertrouwd raakt aan zijn omgeving zal later minder trek gedrag vertonen omdat het op latere leeftijd vaak gelinked is aan spanning. Dus denk niet 'als ik mijn jonge hond nu niet 'naast' leer dan loopt hij straks over mij heen', want dat is dus niet waar. Als je trekken niet beloont (zie punt 2) en je hond heeft veel goede ontspannen wandel ervaringen gehad dan zal je een heerlijk wandel maatje krijgen.

 

2. Hij bereikt zijn doel

Je wandelt met je hond over straat als hij plots begint te snuffelen aan een lantaarnpaal. Je blijft geduldig stil staan en wacht tot je hond weer verder loopt. Echter, zijn neus beweegt van de lantaarn af verder terug in de richting waar je vandaan kwam. En uiteraard is dat plekje wat hij MOET besnuffelen net buiten bereik. Dus wat doet je hond, hij zet die stap toch en trekt jou daarmee net uit balans. Vanuit een automatisme zet je het stapje terug om de spanning van de lijn te halen. Of je schuift je schouder nog even wat verder uit en gaat daarbij op je tenen staan. Herkenbaar?

Dit zijn de situaties waarin jouw hond helaas geleerd kan hebben dat trekken iets oplevert. Hij komt dan immers daar waar hij heen wilde. Deze honden worden vaak als 'koppig' omschreven omdat ze best eens alles uit de kast kunnen halen om daar te komen waar ze heen willen.

De oplossing voor dit trek gedrag is in theorie heel erg makkelijk. OF je zorg ervoor dat je hond bij zijn gewenste bestemming aankomt zonder te trekken, OF je gaat daar dus niet heen. Vaak zie je aan de lichaamstaal van je hond al wel wat hij interessant vind of dat weet je gewoonweg. Neem bv een tennisbal. Grote kans dat als jij ergens loopt en je hond ziet een vreemde tennisbal dat hij daarheen wil. Dus het moment dat je dichterbij de bal komt kan je hem wat meer ruimte geven aan de lijn, zodat hij de bal bereikt zonder te trekken. Win win voor hond en eigenaar. Op het moment dat dit geen bal is maar een stuk brood waarvan je NIET wil dat hij daarheen gaat, dan ga je daar dus niet heen. Op het moment dat je hond trekt om bij het brood te komen doe je niks. Stand your ground. Zorg ervoor dat je je lijf wegdraaid is van het brood en wacht. Er komt echt een moment dat je hond zich loskoppelt van het brood en weer aandacht heeft voor jou. Op dat moment wandel je verder. Misschien heb je pech en vervalt hij nog een keer in een 'aanval' naar het brood. Dan herhaal je de aanpak en ben je weer geduldig. Hoe vaker dit gebeurt hoe sneller je hond zal leren dat trekken geen effect meer heeft. Natuurlijk geldt hierbij de regel dat hoe dichter de hond bij een moeilijkere prikkel komt hoe lastiger het wordt om door te lopen. Zoals je zal begrijpen is er een groot verschil tussen een hond vlak langs een biefstuk begeleiden en met je hond op 10 meter langs een stuk beschimmeld brood wandelen. M.a.w. - ken je hond en zet hem op voor succes. Het moment dat je verrast wordt door een situatie en je hond zich echt niet los kan koppelen dan is er plan B - pak je hond bij zijn tuig vast en neem hem rustig een paar meter mee. Dat was dan helaas geen leermoment voor je hond maar het trek gedrag is iig ook niet bekrachtigd.

 

3. Teveel spanning

Dit is de lastigste variant om af te leren. Waarom? Omdat je de hele associatie naar zijn omgeving moet gaan veranderen. Bij sommige honden is dit van tijdelijke aard. Denk aan een geadopteerde hond die net verhuist is en het nog heel erg spannd vind om zijn vertrouwde hol (het huis) te verlaten. Of de spanning nu te verklaren is door een verhuizing of dat je hond dit altijd heeft gehad maakt niet uit, de aanpak is hetzelfde. Allereerst schaf je uiteraard een tuig en een lange lijn aan (3+ meter). Vervolgens gooi je je eigen agenda en wensen volledig overboord en ga je (leren) luisteren naar je hond. Begin eens een rondje door je eigen tuin als je die hebt. Laat je hond eens wat snoepjes speuren in de tuin. Doe eens een leuk spelletje. Wees gewoon eens met je hond buiten zonder dat er iets 'moet'. Met het mooie weer in aantocht zet je gewoon eens je achterdeur open en ga je buiten een boek lezen. Op het moment dat je merkt dat jouw hond zich prettig voelt buiten ga je eens aangelijnd met hem naar voren. Maar alles op zijn tijd, als je hond weer naar binnen wil dan ga je weer naar binnen. Op het moment dat je hond leert dat hij zelf keuzes kan maken en dat jij die respecteert zal je verandering gaan zien. De hond zal nieuwsgierig durven zijn naar te buitenwereld en zal stapje voor stapje uit zijn schulp kruipen.

 

Nu is dit misschien een 'extreem' voorbeeld waar niet iedereen zich mee kan identificeren. Maar ik zie heel vaak honden met een zekere dosis spanning waarvan het niet herkend wordt. De hond die strak naar voren staart en er flink de pas in zet. Die vooral bezig met het zicht en weinig aan het snuffelen / ontdekken is. Ook deze honden moeten leren dat het 'op je hoede zijn' niet nodig is. Stimuleer je hond om zijn neus te gaan gebruiken (dit werkt ontspannend!). Dus stap zelf eens het gras op of loop richting een boom. Grote kans dat de interesse bij de hond dan ook gewekt wordt. Let wel – als het spanningslevel bij je hond getriggerd wordt door een bepaalde prikkel (bv andere honden in de buurt) dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je deze voorlopig niet tegenkomt. Lees hiervoor mijn artikel 'angst bij honden – deel 2'.

 

En natuurlijk zal het alsog af en toe gebeuren dat jij probeert je hond te stimuleren om te ontdekken maar je hond alweer bezig is met iets in de verte. Handel dan als beschreven bij punt 2. Wacht tot je hond er weer klaar voor is om je te volgen. Uiteraard mag je dit sporadisch belonen → niet altijd want je wil niet dat je hond leert dat als hij eerst trekt en dan meeloopt hij een snoepje krijgt (ja zo slim zijn ze).

 

Denk tot slot in de vorm van 'spanning' niet altijd negatief. Als ik bv met 1 van mijn honden naar de dierenwinkel ga dan ben ik hem bij binnenkomst meteen kwijt. Dit is de plek waar hij wel eens een koekje krijgt en waar de meest heerlijke bullepezen direct te ruiken zijn. Natuurlijk trekt mijn hond daar ook. Mijn oplossing? Ik neem hem niet meer mee naar de dierenwinkel. Turid (Rugaas) zei altijd, en daar schaar ik me graag achter – choose your battles. Je hond hoeft niet ALLES te kunnen.

 

4. Gewenning aan druk

Wanneer jouw hond altijd op zoek is naar de druk van de lijn is mijn alleerste vraag weer of je een lange lijn en een tuig hebt? Zo niet - snel naar de winkel. Met een beetje geluk doorbreekt dit al het gebruikelijke patroon en kan het probleem zomaar over zijn. Als dit niet zo is komen hier de honden snoepjes tevoorschijn. Je gaat het wandelen helemaal opnieuw opbouwen zoals beschreven bij punt 3. Alleen ga je je hond nu regelmatig belonen voor het niet hangen in de lijn. Dat houd in dat je een meter wandelt en dan 'goedzo' zegt en een snoepje geeft. Daarna wandel je 2 meter en geef je een snoepje. Wissel dit bij succes af. Dus beloon na 1 meter, 2 meter, 5 meter, 3 meter, 10 meter, 8 meter enz enz. Uiteraard breid je dit steeds verder uit. Op deze manier krijgt ze een positieve associatie door bij jou in de buurt te zijn en zal ze de druk van de lijn niet meer op zoeken. Op een gegeven moment wordt het niet in de lijn hangen de nieuwe norm, en ga je het gebruik van snoepjes afbouwen. Let dan wel op dat je hond de omgeving niet weer spannender gaat vinden zoals beschreven onder punt 3. Door het gebruik van snoepjes kunnen ze namelijk 'vergeten' dat ze de omgeving spannend vonden en op het moment dat de snoepjes afgebouwd worden kan dit weer terugkomen. Denk er dus om dat je ook hier met kleine stapjes het wandelen opnieuw opbouwt waarbij je het gebruik van de neus van je hond stimuleert.

 

In welke 'categorie' jouw hond ook valt wees je er altijd van bewust dat je hond geen robot is. Wat hij de ene dag wel kan lukt de volgende dag misschien niet. Dit is afhankelijk van het karakter van je hond, de omgeving waar je heen gaat, hoe 'vol' zijn emmertje al zit, wat voor energie jij als baas uitstraalt en hoe hij zich lichamelijk voelt.

 

Op het moment dat je bovenstaande tips hebt gevolgd en er is binnen 3 weken geen verbetering zichtbaar contacteer dan een goede gedragstherapeut. Er is dan waarschijnlijk meer aan de hand.

Uiteraard mag je ook vrijblijvend contact met mij opnemen.

 

 

 

 

Please reload

Recente posts

November 1, 2019

September 24, 2019

September 22, 2019

September 13, 2019

August 24, 2019

May 2, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Volg mij
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

Dog Behaviour Consultant

Motueka, New Zealand

0225732232

email: info@knowyourdog.co.nz

 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • YouTube Social Icon