Die bank is van mij!!!

May 9, 2017

Eerder al heb ik een artikel geschreven over angst en hoe deze emotie vaak ten grondslag ligt aan aggressieve uitingen naar anderen dieren of mensen. Naast angst is er nog een grote factor die zorgt dat een hond minder wenselijk gedrag kan laten zien en dat is bezit. En dan vooral (daar komt toch 'angst' weer om de hoek) de angst om het kwijt te raken. Een hond kan gaan strijden om iets wat hij erg belangrijk acht en bang is dat het hem afgenomen wordt. Er zijn genoeg praktijk voorbeelden te noemen waarin dit het onderliggende probleem is. Hieronder bespreken we enkele van deze voorbeelden in detail.

 

 1. De hond die gromt of uitvalt als je aan zijn eten zit. Er zijn nogal wat honden in de wereld die last hebben van zogenoemde 'voerbak nijd'. Op het moment dat een mens of andere hond in de buurt van hun eten of bot komt dan gaan ze dit verdedigen. Meestal begint dit met een subtiele signalen; de hond gaat sneller eten of begint juist te verstijven. Als dit niet wordt opgepikt (of genegeerd) kan het overgaan tot grommen, tanden laten zien, snappen en/of zelfs bijten. In principe is dit heel erg logisch!!! Eten is een primaire behoefte – zonder dat gaan ze dood. En een hond is geprogrammeerd om zichzelf zo lang mogelijk in leven te houden (in de hoop op voortplanting wat er vaak niet in zit maar dat is weer een ander verhaal :)). Op het moment dat een hond bang is dat je zijn eten af zal nemen dan KAN hij dat gaan verdedigen. Er zijn ook honden die helemaal geen agressie inzetten als iemand aan hun voedsel komt. Die denkt dan: “he wat vervelend dat ze mijn bak weghalen, nou ja ik wacht maar even lief, misschien krijg ik hem wel weer terug”. En de hond krijgt de bak terug! Dat kan resulteren in een hond die zijn bak laat wegnemen en gewoonweg wacht tot hij hem weer terug krijgt. Hopelijk is het duidelijk dat je hiermee NIET de hond geleerd hebt dat het oke is als je eten weghaalt. Nee, het is andersom → jij als baas hebt geleerd dat je hond het niet erg vind als je eten weghaalt. Hij plaatst hier niet zo heel veel belang bij (op dit moment). Uiteraard kan dit veranderen, op het moment dat je hond erg veel honger heeft of als het eten lekkerder wordt. Hij kan er dan alsnog meer belang aan gaan hechten. Op het moment dat jij je hond lekker met rust laat op de momenten dat hij aan het eten is zal hij niet snel bang worden dat je het af komt nemen. Mocht het ooit voorkomen dat je toch iets van hem moet afpakken, ruil het dan voor iets waar hij evenveel of meer belang aan hecht. Zodat het voor de hond voelt als winst ipv verlies.

 2. De hond die gromt als hij van de bank 'moet'. In dit geval hebben we het over een veilige, fijne rustplek die de hond heeft opgezocht en die hij nu moet afstaan. Wederom is het voor sommige honden de moeite waard om te laten weten dat hij deze fijne plek niet wil verlaten. Bedenk je: de bank is een warm, zacht en verhoogd vlak waar vandaan de hond een goed overzicht heeft. Wat is het alternatief als hij deze plek moet verlaten? Een kleedje op de vloer? Dus laat hij weten aan zijn baas dat hij het er niet mee eens is. In sommige gevallen zal de hond alleen maar gepikeerd kijken. In andere gevallen kan een hond dit zo belangrijk vinden dat hij echt bereid is om er een strijd van te maken. Elke hond heeft zijn individuele karakter – elke hond hecht een bepaalde waarde aan verschillende situaties. Op de bank problematiek ga ik later nog wat verder in.

 3. Veel ex zwerf honden hebben moeite met vreemde honden en/of mensen in hun huis, wat ook kan resulteren in agressieve uitingen. In het begin is dit vaak nog helemaal niet aan de orde. De hond heeft nog geen idee wat er allemaal precies gebeurt en ziet het huis nog niet als zijn 'thuis'. In deze begin periode wil de ex zwerver om deze reden nog wel eens weglopen als hij de kans krijgt. Maar na een aantal weken tot maanden begint de hond zich meer te hechten aan zijn baasje(s) en huis. Heel erg fijn voor de hond want hij voelt zich beter op zijn gemak wanneer hij thuis is. Echter, dit zijn ook de momenten dat ze moeite kunnen gaan ontwikkelen met onbekende mensen die 'hun' huis betreden. Waar eigen gezin vaak binnenkomt met een sleutel, komen gasten meestal binnen door het gebruik van de deurbel. De associatie hiertussen wordt door de hond snel gelegd wat resulteert in een hond die al uit zijn dak kan gaan bij het horen van de deurbel. Immers, deurbel = binnenkomt vreemde mensen. Maar aan de andere kant maakt dit het in ieder geval voorspelbaar voor de hond. Dit kan een hele lastige situatie zijn om om te buigen, waarvoor je beter een gedragstherapeut in kan schakelen. Tot die tijd houd je je bezoek en hond veilig door ze in aparte ruimten te laten verblijven. Als je hond niet alleen in een aparte ruimte kan zijn of alsnog teveel moeite heeft met bezoek in de kamer ernaast dan is het even jammer maar helaas – bezoek afhouden tot je hulp hebt gekregen.

 4. Ook gebeurt het vaak genoeg dat bezit aanleiding is tot kleine opstootjes tussen honden. Een veel voorkomende probleem is 'de hond met de bal'. Sommige honden  vinden ballen fantastisch. Het is meestal geassocieerd aan apporteren wat op zijn beurt weer gelinked is aan opwinding. De apporterende hond gaat vaak ook helemaal op in de activiteit en kan daarbij de aanwezigheid van andere honden niet waarderen. Als het meevalt negeert de apporterende hond de voorbijganger compleet en heeft hij alleen maar oog voor de bal en zijn baas. Maar als de passerende hond iets teveel interesse toont in de bal, of toch voor een ontmoeting de ander opzoekt zijn vaak de rapen gaar. Een grom of lip optrekken is al snel gebeurd. Wederom zullen de meeste honden nu afdruipen en is er alsnog geen probleem. Maar misschien vind de passerende hond de bal ook wel heel erg interessant, en probeert hij toch om hem af te pakken. Dan kan het uitlopen op een vechtpartij. Om deze reden ben ik van mening dat je geen honden speelgoed mee moet nemen naar een uitren zone. Of het in ieder geval opbergt op het moment dat er andere honden in zicht komen. Als je wilt apporteren met je hond (wat ik sowieso minimaal zou doen ivm alle adrenaline die daarbij komt kijken) doe dat dan liever waar geen andere honden zijn.

 

Veel "honden kenners"  zullen aangeven dat bovenstaande 'rangorde' problemen' zijn; de hond probeert de baas te spelen over jou. Ik geloof niet dat dit het geval is. Ja, de hond laat zien dat hij iets belangrijk genoeg vindt om een strijd over aan te gaan. Maar dat is wat anders dan dat hij het 'leiderschap' over wil nemen en het hele huishouden straks door hem gerund wordt. Maar wat moet je dan wel doen?

 

Het belangrijkste is dat je als baas weet wat jouw hond belangrijk vindt en waar hij eventueel strijd over aan zou kunnen gaan. Er zijn weinig honden die alle bovenstaande problematiek laten zien wat betekent dat elke hond zijn eigen waarde hecht aan dingen. Ga vervolgens NOOIT de strijd aan! Niet alleen wil je geen tanden in je arm hebben, het is ook niet goed voor je band met je hond. Beter gebruiken wij mensen onze hersenen. Ga nadenken over de reden WAAROM je hond het idee heeft dat hij iets moet verdedigen. Daarna onderneem je twee acties;

 

Actie 1: Voorkom dat je hond de noodzaak ziet om iets te beschermen.

Actie 2: Zorg voor een alternatief waar mogelijk

 

 Ik zal een persoonlijk voorbeeld geven om dit te verduidelijken. Onze honden liggen graag op de bank. Bij 1 hond weet ik zeker dat die er nooit moeilijk over zal doen om deze plek te verlaten. Maar bij onze Spaanse ex zwever durf ik mijn hand daar niet voor in het vuur te steken. Geen idee of hij dit ook echt zou ontwikkelen hoor, maar ik wil daar niet eens achter komen. Dus ondanks dat wij incidenteel de honden heus wel eens van de bank afhalen proberen wij dit anders te organiseren; de honden mogen alleen op de bank als we hun kleed uitstallen. Dit doen we eigenlijk altijd op het moment dat we zelf niet thuis zijn (als we slapen en werken). Het moment dat we thuis komen staan de honden toch altijd al bij de achterdeur voor het begroetingsritueel. Dus eerst zeggen we de honden uitgebreid gedag en vervolgens halen we het kleed van de bank. Nu hebben we de honden dus niet hoeven vragen om hun plek op te geven. Ze hebben hier zelf voor gekozen. In de ochtend is dit meestal anders. Ze slapen dan meestal nog even lekker verder terwijl wij de dag opstarten. Maar op een gegeven moment roepen we ze voor de ochtend wandeling. Nou daar hebben ze dan best zin in! Daarna wordt ook het kleed weer van de bank gehaald. Ook belangrijk om te weten is → er is een aanlokkelijk alternatief voor ze, namelijk een grote zachte heerlijke mand in de voorkamer en een dik kleed in de achterkamer.

 

Eigenlijk is dit een win-win situatie, niet alleen leren ze dat ze alleen de bank af gaan op eigen initiatief  (die illusie hebben ze tenminste), ze krijgen ook toegang tot de bank op het moment dat wij weggaan → iets positiefs als tegenhanger voor het feit dat de baasjes weggaan. Het is ook meteen een mooi ritueel wat voorspelbaar maakt wat er staat te gebeuren (ze moeten even alleen blijven).

En natuurlijk liggen de honden wel eens op de bank op het moment dat dit niet handig is. Soms is er 1 alweer op de bank gesprongen voordat ik het kleed weg heb kunnen halen. Soms laat ik de bank dan even aan de honden. Heb ik hem toch nodig dan organiseer ik een treat search (snoepjes zoeken) in de tuin. Moet je eens opletten hoe snel ze dan toch ineens die bank weer af zijn :)

 

M.a.w. actie 1 voldoe ik aan door ze zelf de keuze te laten of ze al dan niet van de bank af willen. (Natuurlijk wordt die keuze verschrikkelijk gemanipuleerd door de baasjes maar dat weten zij niet).

Aan actie 2 wordt voldaan doordat er nog meer fijne slaapplekken zijn voor de honden.

 

Zo is het aan ieder baasje de taak om uit te vinden waarom je hond bepaald gedrag laat zien, hoe je dit kan voorkomen en wat een alternatief kan zijn voor jouw hond. Als je hond nog subtiele signalen laat zien (voor het eerst een grom geeft bv) kan je zelf proberen dit om te buigen met behulp van dit artikel. Is je hond echter al wat stappen verder of helpen je acties niet om het gedrag te verbeteren, schakel dan een goede GT in!

 

 

 

 

Please reload

Recente posts

November 1, 2019

September 24, 2019

September 22, 2019

September 13, 2019

August 24, 2019

May 2, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Volg mij
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

Dog Behaviour Consultant

Motueka, New Zealand

0225732232

email: info@knowyourdog.co.nz

 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • YouTube Social Icon